به گزارش ارغوان نيوزمحمدصادق جوکار در گفت: با اشاره به احیای قرارداد گازی ایران و ترکمنستان برای واردات 10 میلیون متر مکعب در روز عنوان کرد: در کنار تلاشها و دیپلماسی فعالانه دولت سیزدهم برای احیای روابط گازی با ترکمنستان، برخی تحولات جدید در عرصه بینالملل رقم خورد که به این موضوع کمک کرد و ترکمنستان را به این نتیجه رساند که ایران مطمئنترین بازار در دسترس است.
وی افزود: دیپلماسی انرژی عرصه استفاده از فرصتهاست و باید بتوان با رصد تحولات بینالمللی، تمرکز دیپلماسی را بر فرصتها قرار داد. یکی از این تحولات که به احیای روابط ایران و ترکمنستان کمک کرد، وقوع جنگ و بحران اوکراین بود که از دو جهت به نزدیکی دو کشور کمک کرد.
* دو کمک بحران اوکراین به بهبود روابط گازی ایران و ترکمنستان
جوکار اظهار داشت: نکته اول اینکه شرکت ترکمنگاز با شرکت گازپروم برای صادرات سالانه 5.5 میلیارد متر مکعب از سال 2019 تا 2024 قرارداد داشت. هماکنون روسیه دیگر خواهان این گاز نیست، زیرا این گاز را برای تامین نیاز داخلی و افزایش صادرات به اروپا از طریق خط لوله نورداستریم 2 نیاز داشت.
موسسه مطالعات بینالمللی انرژی گفت: ولی پس از جنگ اوکراین صادرات گاز روسیه به اروپا محدود شده است. در حال حاضر روسیه به میزان حدود 75 الی 85 میلیارد متر مکعب قفلشدگی گازی دارد و نمیداند این گاز را در کجا مصرف کند.
وی ادامه داد: نکته دوم اینکه روسیه در مواجهه با تحریم نفتی غرب توانست برای نفت خود بازار جدید پیدا کند اما برای گاز هنوز این موضوع میسر نشده و روسها برای حل این چالش تمرکز خود را بر صادرات گاز به چین گذاشتهاند. هر چند روسها هنوز نتوانستهاند گاز تولیدی از غرب کشور را به سمت آسیا منحرف کنند اما برای گاز تولیدی از شرق کشور قصد دارند که با تقویت خط لوله پاور-سیبری این کار را کنند.
جوکار تاکید کرد: روسها در حال افزایش سهم خود در بازار چین هستند و طبیعتا تقاضای چین به گاز نامحدود نیست و این موضوع باعث کاهش سهم سایر بازیگران از جمله ترکمنستان میشود.
موسسه مطالعات بینالمللی انرژی گفت: چینیها نیز به دنبال محدود کردن تامین گاز خود از آسیای مرکزی هستند. از خطوط لوله چهارگانه واردات گاز از آسیای مرکزی که خط لوله A و B آن مربوط به ترکمنستان و C آن مربوط به واردات گاز از ازبکستان-قزاقستان، چینیها هیچگاه به سمت عملیاتی کردن خط لوله چهارم اقدام نکردند.
وی عنوان کرد: پس با وقوع جنگ اوکراین، بازار ترکمنستان هم در روسیه آسیب دید و هم حالا در چین با حضور یک رقیب قوی به نام روسیه مواجه است که اتفاقا راهکارش برای افزایش تعاملات با چین از طریق Strategic partnership یا شراکت راهبردی است.